Sterrenkunde voor beginners

p18t1nk5l5g6514l31lmh1j3j1nuo1

In deze cursus komen diverse bijzondere onderwerpen uit de sterrenkunde aan bod. En net zoals bij een standaardcursus, is het streven dat iedereen de presentaties kan volgen ongeacht zijn of haar voorkennis. Alle presentaties worden bovendien aan de cursisten beschikbaar gesteld.

Klik hier om de flyer te bekijken

Exoplaneten en exobiologie

Sinds 1995 wordt er intensief gezocht naar exoplaneten. Dat zijn planeten die buiten ons zonnestelsel rond een ster draaien. Het ultieme doel is om vast te stellen of op exoplaneten leven mogelijk is. Dat is het onderzoeksgebied van de exobiologie.

Kometen

Kometen komen of zeer voorspelbaar in de buurt van de aarde of heel erg onverwacht. Met hun staart zijn ze prominent zichtbaar tussen de sterren aan de hemel. Om die reden hebben ze de mensheid eeuwenlang gefascineerd en spelen ze een belangrijke rol vanaf de astrologie in de oudheid tot de moderne hi-tech astronomie van nu.

Zelf astronomisch onderzoeker met PC, laptop, tablet of smartphone

Iedereen kan gewoon thuis of onderweg met PC, laptop, tablet of smartphone astronomie bedrijven op wetenschappelijk niveau. Sommige onderzoeken leveren zoveel gegevens op dat inbreng van ‘gewoon publiek’ nodig is bij de analyses. Dit wordt burgerwetenschap of Citizen Science genoemd.

Ontstaan van elementen

Alle elementen zwaarder dan waterstof en helium worden in sterren gevormd, vooral tijdens de uitbarsting van zeer zware sterren.

Navigeren op sterren

Eén van de oudste toepassingen van astronomie, is plaatsbepaling op aarde met behulp van zon en sterren. Met de intrede van GPS leek dit niet meer nodig, maar de US Navy hervat uit strategische overwegingen de opleiding astronomische navigatie.

Een nieuw venster op het heelal: van infrarood tot zwaartekrachtsgolven

Van alle gelanceerde astronomische satellieten hebben vooral de infrarood/submm missies de sterrenkunde in vrijwel alle deelgebieden verrijkt met nieuwe inzichten. De net ontdekte zwaartekrachtsgolven mogen natuurlijk niet ontbreken. Er is de afgelopen jaren een nieuw venster op het heelal open gegaan.

Programma:

Datum Docent Omschrijving
28-11-2016 Wesselius Exoplaneten
12-12-2016 Wesselius Exobiologie
19-12-2016 De Boer Kometen
09-01-2017 Wesselius Vorming van Elementen
16-01-2017 De Boer Burgerwetenschap
Datum nog te bepalen Bezoek Eise Esinga planetarium in Franeker, 10.30 u.
23-01-2017 De Boer Astronomische Plaatsbepaling op Aarde
30-01-2017 Wesselius Infrarood/submm ruimtemissies
06-02-2017 De Boer Zwaartekrachtsgolven

 Aanvullingen op cursusprogramma (buiten cursusgeld om)

  • Het boek ‘Handboek Sterrenkunde’ van Govert Schilling wordt sterk aanbevolen als achtergrondinformatie. Van te voren worden relevante gedeeltes genoemd om te bestuderen.
  • Het bezoek aan het Eise Eisinga museum valt ook buiten het cursus programma waarvoor betaald is.
  • Het wordt de cursisten aangeraden om tenminste eenmaal een bezoek te brengen aan een Sterrenkijkavond van de Blaauw Sterrenwacht: http://www.rug.nl/research/kapteyn/sterrenwacht/publieks-avonden
  • Indien gewenst zouden we met de cursisten een kijkavond kunnen organiseren, in een donker stukje Groningen, bijvoorbeeld bij de voorzitter van de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, Aries van Calcar, die een eigen sterrenwacht heeft in Ulrum. 

Over Paul Wesselius:

Geboren in 1942 in Amsterdam en daar sterrenkunde gestudeerd. Tot 2005 gewerkt bij SRON (ruimteonderzoek) aan de satellieten ANS, IRAS, ISO en Herschel, de laatste 10 jaar als divisiehoofd. 

Over Jan de Boer:

Geboren in 1943 in Amsterdam. Studeerde in Groningen sterrenkunde. Werkte tot 1988 bij het Kapteyn Astronomisch Instituut als beheerder en docent. Sinds zijn studie actief in de popularisering van sterrenkunde.

Samen hebben Jan en Paul al diverse cursussen sterrenkunde voor leken gegeven.

Docent:

Jan de Boer en Paul Wesselius

Start:

Maandag 28 november 2016

Tijd:

20.00 – 22.00 uur

Prijs:

8 lessen voor €138,-

Aanmelden:

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar info@jacobijnenhuis.nl of door het contactformulier in te vullen.